7 rahsia..!
" TUJUH RAHSIA ISTIGHFAR " ~SHARING IS CARING~❥ Istighfar adalah memohon ampun kepada ALLAH Subhanahu Wata'ala dengan kalimat:Astaghfirullaahal'adzhiim atau dengan kalimat lain yang semakna..Permohonan Ampun ini dilakukan dengan hati yang tulus dan diiringi dengan penyesalan atas kesalahan yang telah diperbuat serta bertekad untuk tidak mengulanginya..Inilah 7 Rahsia Istighfar :❥ 1 : MENDATANGKAN AMPUNAN ALLAH..Maka aku berkata (kepada mereka) Mohon-lah ampun kepada RABB-mu sesungguhnya DIA adalah Maha Pengampun..
(QS. Nuh :10)..❥ 2 : MENGATASI KESULITAN DAN TERBUKA NYA PINTU REZEKIBarangsiapa beristighfar secara rutin, pasti ALLAH memberinya jalan keluar dalam kesempitan dan memberi rizki yang tiada terhingga padanya..
(HR. Abu Daud)..❥ 3 : MENAMBAH KEKUATAN..Dan (Hud berkata): Hai kaum-ku, mohon-lah Ampunan kepada RABB-mu lalu bertaubat-lah kepada-NYA, Niscaya DIA akan menurunkan hujan yang sangat deras dan DIA akan menambahkan kekuatan diatas kekuatan mu..
(QS. Hud :52)❥ 4 : MEMPEROLEH BANYAK KENIKMATAN..Dan hendak-lah kamu memohon Ampun kepada RABB-mu dan bertaubat kepada-NYA, Niscaya DIA akan memberi kenikmatan yang baik kepada-mu sampai kepada waktu yang telah di tentukan...
(QS. Hud :3)...❥ 5 : TURUN NYA RAHMAT...Hendak-lah kamu memohon ampun kepada ALLAH, agar kamu mendapat rahmat...
(QS. An-Naml :46)...❥ 6 : SEBAGAI KAFARATUL MAJLIS...Barangsiapa yang duduk dalam satu Majlis (perkumpulan orang) lalu di dalamnya banyak perkataan sia-sianya atau (perdebatan) kemudian sebelum ia bangkit dari Majlis membaca (Istighfar):Subhaanakallahumma wa bihamdika asyhadu allaa ilaaha illa anta Astaghfiruka wa atuubu ilaih...(Maha suci ENGKAU YAA ALLAH,dan aku memuji-MU dan aku bersaksi bahwa tiada ALLAH melainkan ENGKAU, aku memohon ampun dan bertaubat kepada-MU)...Maka ia akan diampuni kesalahan-kesalahan yang diperbuatnya selama di Majlis itu...(HR. Ath-Tirmidzi, Nasa'i, Ibnu Hibban, Abu Daud dan Al-Hakim)❥ 7 : TERHINDAR DARI AZAB ALLAH...Dan tidak-lah (pula) ALLAH akan mengadzab mereka, sedang mereka masih memohon ampun(Istighfar)
(QS. Al-Anfal :33)

1 comments: