Kebaikkan senaman pagi

1)      Boleh membuatkan anda berasa segar, sihat dan akan lebih memberikan tumpuan     untuk melakukan kerja di pejabat dan aktiviti petang.
2)      Meningkatkan daya fikir seseorang
3)      Akan sentiasa bersedia untuk bangun pagi dan akan sampai awal di pejabat
4)      Memberikan anda ‘ a senseof accomplishment ‘ yang akan bertahan dalam diri anda sepanjang hari
5)      Senaman pagi juga akan memaksa kita untuk mula member perhatioan pada apa yang kita makan di pagi hari. Dan ini akan membantu kita mengatur selera makan
6)      Senaman pagi membantu membakar lemak dan boleh menurunkan berat badan. Ini adalah kerana senaman pagi membantu anda mengepam metabolisme tubuh dan mempertahankannya hingga 24 jam  dan akan membentu pembakaran lemak sepanjang hari.
7)      Senaman cardio di pagi hari sangat bagus untuk proses pemecahan lemak kerana masa otot dan glikogen hati atau disebut karbohidrat yang tersimpan biasanya sangat rendah ketika kita bangun tidur.Karbohidrat atau glikogen adalah sumber tenaga bagi tubuh kita. Jadi, di saat sumber tenaga kita sangat rendah, tubuh badan kita akan mencari alternative lain iaitu lemak yang tersimpan untuk dibakar.. Kesimpulannya semakin rendah karbohidrat dalam badan, lebih banyak lemak yang akan terbakar .


Akhir sekali, kena banyak sabar ye.. janganlah ingat hari ni senam besok dah kurus. Ramai yang gagal untuk kuruus melalui senaman adalah kerana sifat tak sabar tu dan nak kurus cepat. Kena ingat lagi cepat kita kurus lagi cepat kita naik. Ini adalah kerana sellaunya kalau kita diet makan, yang hilang adalah air dari dalam badan, dimana kalau kita tersilap langkah , kita boleh naik sehingga dua kali ganda.. jangan terperanjat pulak.

0 comments:

Post a Comment